case 2 gebitsslijtage 4

Hier dreigt het bovenfront achter het onderfront te verdwijnen. Wat kunnen we doen? Is een operatie nodig of kunnen we dit oplossen met orthodontie en het opbouwen van de boven- en ondertanden?

Door verlies van kiezen en daardoor wegvallen van verticale steun achter in de mond is de onderkaak in de loop der jaren steeds verder dicht gedraaid. Het boven- en onderfront zijn steeds meer in contact met elkaar gekomen, met als gevolg sterke wederzijdse slijtage. Zonder ingrijpen zal het onderfront steeds meer voor het bovenfront komen te staan.

Met een slotjesbeugel gaan we eerst het bovenfront naar voren brengen en ruimtes maken tussen de afgesleten boventanden. Tegelijkertijd gaan we de ondertanden zo veel mogelijk naar achteren brengen.

case 2 gebitsslijtage 2

Hier zien we dat het bovenfront naar voren is gebracht en dat er ruimtes zijn gemaakt tussen de boventanden. De slotjes van het bovenfront zijn verwijderd en op dezelfde dag wordt het bovenfront opgebouwd met composiet. Als het met plastisch vulmateriaal kan, zoals hier, besparen we de patiënt de kosten van kronen.

case 2 gebitsslijtage 3

Door de nauwe samenwerking tussen tandarts, kaakchirurg en orthodontist hebben we dit gebit kunnen redden. De elementen achter in de mond zijn verder opgebouwd, zodat er een stabiele beet is ontstaan. Ook de ondertanden zijn met composiet opgebouwd tot hun normale lengte. Een duurzame oplossing waar de patiënt dolgelukkig mee is: het gebit werkt weer goed en het ziet er nu prachtig uit.

case 2 gebitsslijtage 4

 

Terug naar overzicht