Door een verkeerde stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak worden de elementen structureel verkeerd belast. Het gevolg is: een diepe beet, ruimtes tussen de tanden, slijtage bij de kiezen en slijtage van het boven- en onderfront. Een hopeloze situatie? Wij gaan het oplossen.
Onze orthodontist en kaakchirurg stellen in samenspraak met de tandarts van de patiënt een gezamenlijk plan op. We beginnen met het opbouwen van het bovenfront met composiet, gevolgd door vaste beugelapparatuur om de tandbogen op elkaar af te stemmen. Daarna volgt een kaakoperatie om de verkeerde kaakstand te corrigeren.
Op de gipsmodellen is de slijtage goed te zien. Het onderfront staat steil naar binnen, omdat er in de onderkaak twee kiezen missen. Het boven- en onderfront moet naar voren en we gaan ruimte maken voor de twee ontbrekende kiezen in de onderkaak.
Het boven- en onderfront is opgebouwd met composiet. Er zijn twee op elkaar afgestemde bogen gemaakt en in de onderkaak is ruimte gemaakt op de plek van de twee ontbrekende kiezen. De linkerfoto toont de situatie vóór de operatie, de rechterfoto de stand nadat de onderkaak naar voren is verplaatst.
Nadat de beugel is verwijderd, moet de patiënt 's nachts een retentiebeugel dragen om te zorgen dat alles zich in de nieuwe stand vastzet. Ook is het belangrijk dat de gecreëerde ruimtes onder in deze fase open blijven voor het plaatsen van implantaten.
Wat hopeloos leek is nu een prachtig gebit met opgebouwde tanden zonder diepe beet. Er is een stabiele beet ontstaan en de ruimtes links en rechts in de onderkaak zijn opgevuld met implantaten en kronen.
Een mooi voorbeeld van wat met multidisciplinair samenwerken kan worden bereikt. Zonder een goed behandelplan en goede samenwerking tussen alle behandelaars was dit nooit gelukt.