niels voor na overzicht

Dit gebit kende twee grote problemen. De onder- en bovenkaak groeien erg uit elkaar, waardoor er een grote open beet is (foto 1 en 2). En bij zijn tanden en kiezen ontbreekt het tandglazuur. Deze aangeboren afwijking heet Amelogenesis Imperfecta. Het gebit is gelig, omdat je alleen tandbeen ziet, niet het witte glazuur wat erop hoort. Omdat Niels zich stoort aan de gele tanden en kiezen die ook korter zijn dan normaal, bouwen we alvast het boven- en onderfront op met composiet. Hij is an 18 jaar. Daarnaast moeten we wachten tot de kaken volledig zijn uitgegroeid. Dan pas kunnen we met een slotjesbeugel en een kaakoperatie de open beet sluiten.

niels 1

Behandeling
Als Niels 23 jaar is, stellen onze kaakchirurg en orthodontist in overleg met zijn tandarts een behandelplan op. Eerst krijgen de tanden en kiezen een laagje composiet, zodat er slotjes op geplakt kunnen worden (foto 3). De slotjesbeugel zorgt dat er twee congruente tandbogen ontstaan die straks goed op elkaar passen (foto 4).

niels 2

niels 3

Voorafgaand aan de kaakoperaties krijgen alle kiezen dikke composiet-kronen, zodat er daarna genoeg ruimte is om definitieve kronen te maken (foto 5 en 6). Het effect is even schrikken voor Niels, want daardoor wordt de open beet tijdelijk nóg groter.

niels 4

Tijdens de eerste operatie wordt de bovenkaak omhoog gekanteld (foto 7). Hierdoor sluit de open beet al grotendeels. Drie maanden later sluiten we de beet helemaal door de onderkaak te verplaatsen (foto 8). In deze operatie corrigeren we meteen ook de stand van de kin. Hierdoor wordt het gezicht iets korter, wat de gezichtsverhoudingen verder verbetert.

niels 5

Foto 9, 10 en 11 zetten de begin- en eindsituatie naast elkaar. Er is veel gebeurd, maar het ziet er prachtig uit. Wel moet de tandarts van Niels nog definitieve kronen maken. Daarmee zal de beet nóg mooier worden.

niels 6

Wat vindt de patiënt?
Als alles erop zit, is Niels dolblij. Hij kan nu voor het eerst goed kauwen, zijn spraak is erop vooruitgegaan, zijn boventanden zijn nu goed te zien en het onderste gedeelte van zijn gezicht is korter geworden, waardoor het geheel harmonischer oogt.

niels voor na overzicht

Terug naar overzicht