Peter (33)

Ontevreden over zijn uiterlijk komt Peter op zijn 24e in behandeling bij de Orfeokliniek. 'Mijn tanden stonden niet op elkaar en mijn kin stak heel ver en puntig naar voren. Nee, ik was niet blij als ik in de spiegel keek.' Uit de analyse van zijn profiel en gebitssituatie komt de diagonose: te ver naar achter liggende bovenkaak, véél te ver naar voren staande onderkaak, brede ondertandboog en te smalle boventandboog en daardoor een dubbelzijdige kruisbeet en omgekeerde frontbeet.

peter 1

Met een slotjesbeugel worden eerst de boven- en ondertandboog op elkaar afgestemd. Daarna wordt in een complexe kaakoperatie (zgn. Le Fort II) de hele bovenkaak 5 mm naar voren gezet. Vervolgens wordt bij een tweede operatie de onderkaak 5 mm naar achteren gebracht en de kin gecorrigeerd. Na twee jaar is het disharmonische profiel met storende 'blikvangers' veranderd in een harmonisch profiel, waarbij de karakteristiek van het gezicht is behouden.

peter 3

peter 4


Appeltje-eitje was het niet, maar Peter heeft geen seconde spijt gehad: 'De eerste operatie duurde 8 uur. Dat was heftig, evenals de herstelperiode daarna. Ik durfde de eerste maand niet in de spiegel te kijken. Enkele maanden daarna kwam de tweede operatie. Die viel ontzettend mee. Ik kan me niet herinneren dat ik toen ergens last van had. En ja, dan zie je wat er is veranderd... zó mooi geworden, ongelooflijk! Het was doorzetten, maar van het resultaat heb ik de rest van mijn leven plezier. Ik kan veel beter kauwen en voor spiegels loop ik niet meer weg.'

Negen jaar later ging Peter op ons verzoek opnieuw op de foto:

peter 2

Terug naar overzicht