Een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak kan allerlei problemen geven: moeilijk praten, kauwen, slikken etc. Vaak ziet het er ook minder mooi uit, waardoor patiënten er dubbel onder lijden. Met een kaakcorrectie valt zowel functioneel als esthetisch een enorme verbetering te behalen.

Beugel - operatie - beugel 

Bij kinderen kan een afwijkende kaakstand goed worden behandeld met orthodontische technieken. Bij volwassenen, waar de groei voorbij is, helpt dan alleen een chirurgische kaakcorrectie. Jaarlijks voeren wij meer dan 50 van dergelijke operaties uit. Dit zijn zeer specialistische behandelingen, waarbij een mondhygiënist, fysiotherapeut, de eigen tandarts, een kaakchirurg en orthodontist nauw samenwerken.

De totale behandeling duurt meestal anderhalf jaar en bestaat uit een orthodontische voorbehandeling en nabehandeling. Tijdens de voorbehandeling (gemiddeld één jaar) worden de boven- en ondertandboog op elkaar afgestemd en twee op elkaar passende tandbogen gemaakt. Vervolgens vindt de kaakoperatie plaats, gevolgd door de orthodontische nabehandeling (ca. 6 maanden) om de optimale beet (occlusie) te bereiken.  

Operatie onder narcose
Operaties vinden onder algehele narcose plaats. Onze anesthesist legt vantevoren uit hoe dat werkt. Tijdens de operatie, die een tot enkele uren duurt, wordt een snede in het bot gemaakt, zodat de kaak kan worden verschoven. Alles gebeurt vanuit de mond, waardoor er aan de buitenkant geen littekens zijn. Een terugliggende onderkaak wordt naar voren geplaatst, een te ver uitstekende onderkaak wordt naar achteren geplaatst. De bovenkaak kan naar voren worden verplaatst en, als er te veel tandvlees zichtbaar is (gummy smile), omhoog worden gezet.
In sommige gevallen kan een afwijkende stand van de onderkaak ook worden gecorrigeerd door middel van een kincorrectie.

Dagopname
Bij de Orfeokliniek is de chirurgische kaakcorrectie een dagopname: u gaat dezelfde dag weer naar huis. De kaken worden niet aan elkaar vastgemaakt. Meestal kunt u direct na de operatie uw mond al een klein beetje openen. Patiënten ervaren doorgaans weinig pijn. Wel is het gezicht eerst wat gezwollen, maar dat neemt na enkele dagen snel af. U krijgt speciale instructies op het gebied van voeding en mondhygiëne om het genezingsproces en eindresultaat te bevorderen.
Een week na de operatie komt u op controle bij de kaakchirurg, orthodontist en mondhygiëniste. Na één tot twee weken bent u voldoende hersteld om weer naar school of werk te gaan. Zware inspanning en sport kunt u de eerste maanden beter vermijden.

Klik hier om te zien wat met een chirurgische kaakcorrectie kan worden bereikt.

Luister hier naar de ervaringen van twee patiënten die een kaakcorrectie hebben ondergaan.

 

Klik hieronder voor onze informatiefolders:
• Chirurgische kaakcorrectie (BSSO): onderkaak verplaatsen
• Chirurgische kaakcorrectie (LE FORT): bovenkaak verplaatsen
• Anesthesie: goed voorbereid onder narcose