In elke tand en kies bevindt zich levend weefsel bestaande uit zenuwvezels en bloedvaatjes, pulpa genaamd. Een ontstoken pulpa kan erg pijnlijk zijn. Ook kan de wortelpunt (apex) ontstoken raken en een abces veroorzaken. Je kunt er koorts van krijgen en als er niet op tijd wordt ingegrepen kan de tand of kies zelfs verloren gaan. Bij een ontstoken tandzenuw is een wortelkanaalbehandeling nodig. Die wordt uitgevoerd door een endodontoloog, de specialist die zich na z'n studie tandheelkunde hierin heeft bekwaamd. Met behulp van een operatiemicroscoop kan de endodontoloog de wortelkanalen goed onderscheiden en heel precies behandelen.

Consult en behandeling
Bij uw eerste consult onderzoeken we de klachten. We maken röntgenfoto's en kijken of het gaat om een eerste behandeling of om klachten na een eerdere wortelkanaalbehandeling. Als we precies weten wat er aan de hand is, kan de behandeling beginnen en wordt een behandelafspraak gemaakt. De endodontoloog verwijdert dan het ontstoken weefsel en maakt de wortelkanalen zorgvuldig schoon. Daarbij wordt ook vaak een vulling, opbouw of tijdelijke voorziening op de tand of kies gemaakt.

Een wortelkanaalbehandeling duurt 1,5 tot 2 uur en is met verdoving in principe pijnloos. Hou er wel rekening mee dat het nog een tijdje kan duren voordat de ontsteking helemaal weg is. Meestal verdwijnen de pijnklachten binnen enkele weken.
Bij complexe situaties kan een tweede behandelafspraak nodig zijn. Na afloop van de behandeling informeren wij uw tandarts, die zonodig de restauratie afmaakt door een kroon of brug te plaatsen.

Bij een ontstoken wortelpunt (apex) kan het soms beter zijn operatief te behandelen. U komt dan bij onze kaakchirurg terecht (zie onze folder Ontstoken wortelpunt).

Klik hier voor onze informatiefolder over endodontologie.

Endodontologische behandelingen worden uitgevoerd door:
> Zoï Psimma
Calin Bradea