Een mooie glimlach helpt bij sollicitaties en in het sociale verkeer. Niet zo vreemd dus dat ook steeds meer volwassenen een beugel willen. Het aantal beugeldragers in de groep 18- tot 50-jarigen zit al jaren in de lift. De leeftijd waarop mensen nog aan de beugel gaan kruipt ook steeds verder omhoog. Vaak gaat het alleen om 'het mooie'. Maar het kan ook zijn dat iemand pas later in z'n leven functionele problemen ervaart, die met een beugel zijn op te lossen.

Consult en behandeling
De werkwijze bij oudere beugeldragers is niet anders dan bij jeugdige patiënten. Eerst brengen wij de kaak- en gebitssituatie in kaart. Dat doen we met röntgenfoto’s en gipsmodellen. Vervolgens kijken we welke beugelbehandeling het beste past bij de situatie en de patiënt. Bij volwassenen met een afwijkende stand van boven- en/of onderkaak kan een orthodontisch-chirurgische behandeling nodig zijn. Hierbij wordt het dragen van een beugel gecombineerd met een operatie waarin onze kaakchirurg de kaken in de juiste stand zet. Wij hebben daarvoor een volledig geoutilleerde OK en een kaakchirurgisch team dat jaarlijks een groot aantal van dit soort operaties uitvoert.

Geen verwijzing, toch eerst langs de tandarts
Voor orthodontie is geen verwijzing van uw tandarts nodig. Toch raden we aan daar eerst uw gebit te laten controleren op gaatjes en ontstoken tandvlees. Die problemen moeten voorafgaand aan een beugelbehandeling zijn verholpen.

Wat kost het?
De behandelkosten zijn afhankelijk van het probleem dat moet worden opgelost, de toegepaste apparatuur, de duur van de behandeling etc. Bij de Orfeokliniek varieert de duur van een behandeling van 9 maanden tot twee jaar en komen de kosten op 1.000 tot 2.500 EUR. Dit is gunstiger dan het landelijke gemiddelde dat op 2.500 tot 3.000 EURO ligt bij een behandelduur van twee jaar en zeven maanden.

Let op: orthodontie voor volwassenen zit niet in de basisverzekering. Bent u er aanvullend voor verzekerd? Kijk dan uw polis na. Vaak gelden er beperkingen.

> Klik hier voor een overzicht van alle soorten beugels

Uw specialist is:
> Herman Verbeek, orthodontist
> Drs. R.M. Mulié, tandarts voor orthodontie