Bloedend tandvlees bij het poetsen? Het is meestal een teken dat het gebit niet goed wordt schoongehouden. Verkeerd of niet vaak genoeg poetsen, geen floss, tandenstokers of ragers gebruiken... bloedend tandvlees is een signaal van ontstoken tandvlees. Gingivitis heet dat. In dit stadium kun je vaak nog ingrijpen om erger te voorkomen, bijvoorbeeld met de hulp van een mondhygiënist. Ben je te laat en is het tandbot onmiddels aangetast, dan spreken we over parodontitis: tanden en kiezen verliezen hun houvast in de kaak. Ze gaan steeds losser zitten en kunnen uiteindelijk uitvallen. Hoog tijd voor een afspraak met de parodontoloog.

Consult en behandeling
De parodontoloog doet diverse metingen en maakt röntgenfoto's. Als duidelijk is wat er moet gebeuren, krijgt u een persoonlijk behandelplan. In meerdere behandelsessies wordt de hele mond grondig schoongemaakt. Bij deze zogenaamde 'initiële therapie' hoort een uitgebreide poetsinstructie. Na twee maanden is het weefsel grotendeels genezen en wordt de nieuwe toestand vergeleken met de beginsituatie. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan en eventuele aanhoudende klachten kunnen aanvullende behandelingen worden uitgevoerd:

  • Scaling & rootplaning (curettage): reiniging onder het tandvlees in de tandvleeszakken (pockets)
  • Botcorrecties
  • Gingivectomie: delen van het tandvlees verwijderen wegens kans op ontsteking of onregelmatige groei
  • Entmaterialen voor furcatieletsen: opvullen van afgebroken bot
  • Flappen: om beter te kunnen scalen & rootplanen of entmaterialen in te steken
  • Recessiebehandeling: bindweefselelementen, gesteelde flaptechnieken of vrije mucosa-enten bij teruggetrokken tandvlees
  • Kroonverlenging

Om nieuwe problemen te voorkomen is een goede nazorg noodzakelijk. Daarbij wordt het gebit om de 3 tot 4 maanden professioneel gereinigd en worden extra instructies voor een goede mondhygiëne verstrekt. Na een jaar volgt een evaluatie en kan het vervolgtraject worden bepaald.

Voor parodontologische behandelingen werken wij samen met de Praktijk voor Parodontologie Zoetermeer.