Wist u dat 95% van de mensen tandvleesontsteking heeft, vaak zonder dat ze het in de gaten hebben? Al die tandenborstels met nuttige en minder nuttige gadgets ten spijt blijft het schoonhouden van het gebit voor veel mensen lastig. Aanslag op de tanden, een vieze smaak en een slechte adem zijn nog de minst zorgelijke gevolgen. Met een grondige schoonmaakbeurt en gerichte poetsinstructies door de mondhygiënist kom je al een heel eind. Maar wie niet doorheeft dat z'n tandvlees ontstoken is en geen actie neemt, kan uiteindelijk tanden en kiezen verliezen. Zo belangrijk is het om je gebit schoon en je tandvlees gezond te houden!

Consult en behandeling
Wie goed voor z'n gebit wil zorgen, gaat niet alleen regelmatig naar de tandarts maar ook twee keer per jaar naar de mondhygiënist. Die verwijdert tandplaque en aanslag, brengt fluoride en sealants aan, reinigt worteloppervlakten en maakt deze glad, en polijst vullingen. Als het nodig is, gebeurt de behandeling onder plaatseljke verdoving. De mondhygiënist leert u hoe cariës (tandbederf) ontstaat, wat het effect van uw voedings- en leefgewoonten is op uw gebit en wat u wel en niet moet doen voor een frisse, schone en gezonde mond. Want daar is beslist meer voor nodig dan goed poetsen!

De mondhygiënist is er ook voor het reinigen van implantaten en het ondersteunen van beugeldragers en patiënten die een kaakoperatie hebben of nog moeten ondergaan.

Wat kost het?
De kosten van uw behandeling hangen af van wat er moet gebeuren om uw gebit schoon en gezond te krijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft aan de hand van codes maximumtarieven vastgesteld. Bij uw eerste consult bekijkt de mondhygiënist welke behandeling nodig is, om welke codes het gaat en wat voor u de kosten zijn. Bent u aanvullend verzekerd, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk. U kunt dit vooraf navragen bij uw zorgverzekeraar.

De mondhygiënebehandelingen worden uitgevoerd door:
> Anouk Huijgen