ORFEO LOGO 12 5 JAAR

Chirurgische kin- en kaakcorrecties

In de jaren ‘90 ontwikkelden kaakchirurg Rijnko Brons en orthodontist Rob Mulié nieuwe richtlijnen om een afwijkende kaak of kin te corrigeren. Met hun rekenkundige modellen hebben ze meer dan 1.000 patiënten geholpen. Toen met meetlint en liniaal, nu met de computer. Die berekent waar én hoeveel een profiel afwijkt van het harmonische model en maakt een ‘predictiefoto’: een voorspelling van het profiel ná de operatie. Soms gaat het om enkele millimeters, maar wel precies de millimeters die het verschil maken!

Wat is het verschil tussen de Brons-Mulié Methode en andere kincorrecties?

Bij de Brons-Mulié Methode wordt het eigen kinbot chirurgisch verplaatst, waarna het weer gewoon aanheelt. Dat geeft een stabiel en duurzaam resultaat; dat bewijzen ook de patiënten die wij tot wel 25 jaar geleden hebben geopereerd. Kincorrecties met een implantaat worden soms voor lagere prijzen aangeboden, maar hier is het resultaat minder voorspelbaar en de houdbaarheid op lange termijn onzeker. Verder geeft de Brons-Mulié Methode de unieke mogelijkheid om het eindresultaat vóór de operatie te zien op de zgn. predictiefoto.

Hoe weet ik of ik alleen een kincorrectie nodig heb of ook een kaakcorrectie?

De Brons-Mulié Methode toont aan of er in het gebied onder de neus afwijkingen zijn van het harmonische profiel zonder negatieve blikvangers. De computer laat zien wáár het profiel afwijkt en hoeveel. Zo wordt duidelijk of ook de kaakstand afwijkt. Patiënten ervaren dan vaak ook andere klachten: moeite met lippen sluiten, slapen met open mond, kwijlen, vaak verkouden etc. Onze specialist bespreekt met u welke behandeling bij u het beste resultaat zal opleveren.

Wat kan ik doen om complicaties te voorkomen?

De eerste week:

  • géén alcohol drinken, niet roken en niet vliegen (!)
  • fysieke inspanning vermijden: niet werken, niet sporten, geen zware dingen tillen e.d.
  • hoofd rechtop houden (zitten is beter dan liggen)
  • slapen met extra kussen
  • niet in de zon zitten

Wat moet ik doen bij...?

  • Pijn: De eerste week zult u wat lichte pijn en vooral ongemak ervaren. Hiervoor kunt u gewone paracetamol innemen (volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking).
  • Zwelling: De eerste week is het gezicht licht gezwollen en kan de kin wat geel-blauw kleuren. Dit neemt geleidelijk af.
  • Aanhoudende klachten: Nemen de pijn en zwelling na enkele dagen niet af maar toe? Neem dan contact met ons op.

Welke complicaties kunnen optreden?

  • Wond infectie: Als de kin rood wordt en pijn en zwelling toe- in plaats van afnemen, kan dit duiden op infectie. Vermoedt u infectie? Neem dan contact met ons op.
  • Bloeding: Er kan zich een bloeding met ophoping of doorlekken van bloed voordoen.
  • Verminderde of versterkte gevoeligheid: Door de ingreep kunnen huid en onderlip plaatselijk gevoelloos of juist extra gevoelig zijn. Het gevoel herstelt zich meestal in de loopvan enkele maanden.
  • Koorts: De eerste dagen kunt u wat verhoging hebben; neem bij meer dan 39° C contact met ons op.

Ik heb toch nog zorgen, twijfels of vragen...

Aarzel niet en bel ons: 079 - 343 85 30.