Uitneembare beugels
Uitneembare beugels worden vaak gebruikt voor kleine correcties in een jong wisselgebit. Ze bestaan uit een kunsthars plaatje met metalen veertjes, schroefjes en ankertjes. Ze kunnen zowel voor het boven- als ondergebit worden gebruikt. Soms zit er een boog aan die voor de tanden langs loopt. De veertjes en schroefjes duwen de tanden in de gewenste stand. De ankertjes zorgen ervoor dat de beugel op z’n plaats blijft. De beugel wordt dag en nacht gedragen en alleen bij het tandenpoetsen en sporten uitgedaan.

Activator
Bij jonge patiënten met te ver naar voren staande voortanden en een te ver naar achter liggende onderkaak plaatsen wij een activator. Deze bestaat uit een uitneembare kunsthars onder- en bovenbeugel. Deze beugel wordt ook wel blokbeugel genoemd, omdat de beide beugeldelen aan elkaar vastzitten. Een activator werkt het beste tijdens de groei van het kind, tijdens of vlak na het wisselen. Hij bevordert de groei van de onderkaak en remt de groeit van de bovenkaak. Vooral in het begin voelt een activator vreemd en ongemakkelijk aan, maar als hij goed past doet hij geen pijn. De activator wordt dag en nacht gedragen en geeft dan spectaculaire resultaten.

Vaste beugels
Hieronder valt de bekende slotjesbeugel, ook wel plaatjes- of blokjesbeugel genoemd. We plakken met tandheelkundige lijm zogenaamde brackets (slotjes) op je tanden en kiezen. In de slotjes steken we een metalen draad (boog), waarmee druk wordt gezet op de hele tandenrij. Om de achterste kiezen plaatsen we metalen bandjes met een eindbuisje voor de metalen boog. Deze wordt regelmatig bijgewerkt of vervangen door een dikkere metalen draad. Soms combineren we een vaste beugel met andere soorten beugels. Ook kunnen we elastiekjes tussen onder- en bovenkaak plaatsen. Soms heb je (in het begin) last van pijnlijke plekjes in je mond. Dat gaat meestal vanzelf over. Om irritatie van je mond door de slotjes tegen te gaan, krijg je wax mee om op de slotjes te doen. Verder kun je merken dat je meer speeksel hebt of een beetje gaat slissen. Ook dit verdwijnt meestal als je aan je beugel bent gewend.

Wij plaatsen metalen slotjes die sterk zijn en lang meegaan. Wij plaatsen geen doorzichtige slotjes, omdat ze minder sterk zijn en de behandeling onnodig duurder maken.

Sutuurexpansie-apparaat
Deze vastzittende beugel - ook wel 'spin - genoemd - wordt toegepast als de bovenkaak zo smal is dat bij het wisselen tanden en kiezen niet goed kunnen doorkomen. De 'spin' maakt de bovenkaak breder door de kaakhelften stapje voor stapje uit elkaar te drukken. De kaakhelften zijn in het midden van het verhemelte met elkaar verbonden via een schedelnaad (sutuur). Bij deze behandeling plaatsen we vier metalen ringen om je kiezen. In het midden van de spin zit een schroef die elke dag een stukje moet worden uitgedraaid. Daarbij kun je druk voelen op je verhemelte en soms ook in je neus, maar dat is na een paar minuten weg. Een spin draag je meestal zo'n 6 maanden. Het aandraaien van de schroef kan vaak al na enkele weken stoppen.

'Buitenboordbeugel' (headgear)
Deze bestaat uit twee metalen bogen: een op maat gemaakte binnenboog en een grotere buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog in je mond maak je vast aan metalen bandjes om je bovenste kiezen. De headgear haak je vast aan een elastieken band in je nek of een kapje op je hoofd. Bij een headgear met nekband wordt kracht uitgeoefend op de bovenkaak en kiezen. Met een hoofdkapje wordt de kracht meer naar achteren en naar boven gericht. Het metalen verbindingsgedeelte van de headgear kan soms direct worden vastgemaakt aan de kunsthars activator. Een headgear kan ook worden toegepast in combinatie met een vaste beugel.

Retentieapparatuur
Na je beugelbehandeling wil je natuurlijk niet dat tanden en kiezen weer van hun plaats schuiven. Dat voorkomen we met het plaatsen van retentieapparatuur: een vaste spalk achter je ondertanden en een nachtbeugel in de bovenkaak. Spalk: Met tandheelkundige lijm plakken we de spalk (een draadje) vast aan de binnenkant van je tanden. Daarna houden we nog een tijdje in de gaten of de spalk goed zit en alles netjes op zijn plek blijft. Voor blijvend resultaat kan (of beter: moet) de spalk levenslang blijven zitten.

Uitneembare retentiebeugel ('nachtbeugel'): Door nog een tijdje 's nachts een uitneembare beugel te dragen (kunsthars plaatje met metalen draden) worden de tanden en kiezen op hun plek gehouden. In plaats van een nachtbeugel plakken we soms ook achter de boventanden een spalk.

De retentiefase duurt gemiddeld net zo lang als de actieve behandeling heeft geduurd, waarbij je elke 3 tot 4 maanden langskomt voor controle.

Folder verwijzers

zorgkaart-nederland